Liceul Teologic Gerhardinum este o instituție de învățământ de renume din Timișoara ce funcționează într-o clădire istorică, considerată un simbol al orașului datorită arhitecturii deosebite în stil Art Nouveau.

Specificul activității defășurate în cadrul instituției a impus acordarea unei atenții deosebite siguranței elevilor și cadrelor didactice, astfel că s-a decis implementarea unui sistem de securitate profesional.

Datorită multiplelor avantaje oferite, s-a ales un sistem de alarmă wireless Ajax ce a fost instalat de firma EDS Profesional , echipamentele fiind puse la dispoziție de distribuitorul KMW Systems.

Clădirea în care funcționează liceul este una istorică și datează din 1909, astfel că în alegerea sistemului de securitate s-a avut în vedere atât o bună funcționalitate, cât și o modalitate de instalare care să afecteze cât mai puțin clădirea. Sistemul de alarmă Ajax  a răspuns cu succes acestor provocări. Fiind un sistem wireless, instalarea a fost mult mai facilă și mai flexibilă, nu a implicat găurirea pereților pentru cablare și nici alte modificări, clădirea fiind astfel protejată.

Sistemul de alarmă Ajax instalat cuprinde o centrală Hub Plus ce monitorizează funcționarea detectoarelor și transmite alarmele. La aceasta au fost conectați 35 de detectori de mișcare (MotionProtect) ce asigură securitatea în sălile de clasă, în birouri, în sala de sport și la intrările în instituție. Pentru arhivă și muzeu s-au folosit 2 senzori de fum și temperatură (FireProtect), iar securizarea geamurilor este asigurată cu ajutorul a 8 detectoare magnetice pentru uși și ferestre (DoorProtect).

Sistemul a fost completat cu 4 sirene de interior (HomeSiren) și una de exterior (StreetSiren), un modul wireless (Multitransmitter), iar armarea și dezarmarea se realizează cu ajutorul a 3 tastaturi (KeyPad).

S-au achiziționat de asemenea 2 telecomenzi (SpaceControl) și 5 butoane de panică (Button) ce au fost distribuite directorului, personalului administrativ și punctului de pază la intrarea în curtea liceului.

proiect ajax

Chiar dacă este un sistem wireless, Ajax oferă o conexiune stabilă și fără întreruperi pe distanțe mari. Cel mai îndepărtat senzor față de centrala Hub Plus se află la 100 de metri, și deși pereții sunt construiți într-un stil specific clădirilor din acea perioadă (din cărămidă și în unele locuri groși de 90-100 de centrimetri), iar în zona există interferențe RF semnificative, sistemul este stabil în funcționare, percutează rapid și fără întreruperi de comunicație.

Sistemul de alarmă Ajax implementat în cadrul proiectului este controlat momentan de 4 utilizatori prin intermediul aplicației mobile Ajax Security System. Aceasta se actualizează constant, este ușor de folosit și intuitivă, oferind astfel o experiență plăcută de utilizare.

În aplicația Ajax a fost integrat și un sistem de supraveghere video IP de la Dahua, care completează eforturile de securitate pentru instituția de învățământ.

Sistemul de alarmă wireless Ajax instalat la liceul Gerhardinum asigură desfășurarea activității educaționale în condiții de siguranță, răspunzând în acelasi timp cu succes necesităților legate de protejarea unei clădiri istorice în timpul procesului de instalare. În curând acesta va fi conectat la un dispecerat pentru monitorizare și intervenție rapidă, fiind în plan și o extindere cu noi senzori de fum.

proiect ajax sirena exterior
proiect ajax liceu teologic