Școala online

Pandemia de coronavirus a generat schimbări semnificative în majoritatea domeniilor, fiind astfel necesară luarea unor măsuri de adaptare inovative. Este și cazul sistemului de învățământ, unde, pentru asigurarea continuității actului educațional s-a trecut la varianta de cursuri online.

Educația digitală presupune identificarea unor soluții optime care să răspundă provocărilor și să suplinească interacțiunea directă dintre cadrele didactice și elevi/studenți din timpul orelor clasice.

În acest sens, cu ajutorul firmei instalatoare Omega Digital Company și a furnizorului KMW Systems, Colegiul Național Pedagogic Regina Maria și Liceul cu program sportiv “Cetate” din Deva au implementat o soluție IP real time formată din camere video Full HD cu microfon, montate în fiecare clasă în care se desfășoară cursurile școlii online.

S-au utilizat în total pentru cele două unități de învățământ 80 de camere Dahua, modelul IPC-HDW2231T-AS , switchuri PoE (PFS3010-8ET-96, PFS3117-16ET-135) și switchuri gigabit PFS3008-8GT .

Camerele video sunt cablate pentru a putea benefica de viteze mari de trafic de date, semnalul video fiind centralizat în switchurile gigabit și de acolo direcționat către router și serverele media și web. Ca platformă s-a utilizat domeniul fiecărei școli, fiind o variantă mai sigură și mai facilă.

Sistemele implementate la cele doua instituții de învățământ din Deva asigură cursuri online în 75 de clase, pentru 2200 de utilizatori și permit interactivitate în timp real între profesori și elevi prin simpla utilizare a unui laptop introdus în priza LAN a rețelei gigabit aferentă clasei în care se desfășoară cursul. Profesorul poate adresa întrebări și evalua elevii online, iar elevii de asemenea pot solicita clarificări și explicații suplimentare.

Important de menționat este și faptul că aceste soluții implementate pentru școala online pot fi utilizate și pe viitor pentru bacalaureat, evaluare națională, etc prin simpla rotire la 180 de grade și integrarea unui NVR.

Sistemul pentru școala online utilizat în cele două licee mai sus menționate răspund cu succes nevoilor actuale de desfășurare a actelor educaționale, urmând a fi implementate în curând și în alte instituții de învățământ.