Cum setez accesul prin Internet către DVR?

Pentru a putea accesa un DVR Dahua prin intermediul conexiunii la Internet, trebuie să aveți în vedere câteva cerințe:

  • O conexiune la internet disponibilă la locația DVRului
  • În cazul împărțirii conexiunii la Internet cu alte dispozitive (PC-uri în rețeaua locală), trebuie setate mai întâi câteva reguli de "port forward" în echipamentul care asigură conexiunea (router, modem etc.)
  • Definirea drepturilor de acces pentru utilizatorii definiți pentru conexiunea prin Internet
  • Activarea opțiunii "Extra-Stream" pentru canalele pe care doriți să le vizualizați direct pe telefonul mobil

Conexiunile la Internet pot fi de mai multe tipuri, în funcție de tipul de abonament ales și de furnizorul de servicii Internet:

  • Conexiune cu IP fix. Setările de IP, NETMASK, GATEWAY și DNS sunt specificate în clar de către providerul de Internet. În această situație ele trebuiesc completate întocmai în secțiunea Setări → Rețea în interfața DVRului.
  • Conexiune cu IP obținut automat prin DHCP. În secțiunea Setări → Rețea se va bifa opțiunea DHCP și apoi se va restarta DVRul pentru obținerea IP-ului. În urma restart-ului, echipamentulul va afișa IP-ul obținut în secțiunea Setări → Rețea.
  • Conexiune prin PPPoE. În secțiunea Setări → Rețea se va bifa în lista de servicii opțiunea PPPoE, apoi printr-un dublu-click pe PPPoE se va putea completa userul și parola furnizată de către providerul de Internet. ATENȚIE! IP-ul va fi completat în mod AUTOMAT de către DVR în urma realizării conexiunii.

În cazul împărțirii conexiunii la Internet cu alte echipamente, trebuie să configurati în prealabil modemul sau routerul care asigură conexiunea la Internet. Setarea acestui tip de echipament presupune definirea regulilor de "port forward" și setarea excepțiilor pentru firewall. Porturile implicite pentru acces definite în DVR sunt 37777 și 80.

În continuare vom detalia modul în care se poate realiza facil pe câteva dintre cele mai raspandite modele. Vom folosi pentru exemplificare porturile HTTP 81 și TCP 3777.

HUAWEI MT882/HG520S

Accesati adresa internă a modemului 192.168.1.1
Introduceti userul / parola de la modem (default: admin / admin)
În secțiunea Basic → NAT → Virtual Server completați câmpurile următoare:
Rule index: 1
Application: DVR_web
Protocol: TCP
Start Port Number: 81
End Port Number: 81
Local Ip address: 192.168.1.108
Start Port Local: 81
End Port Local: 81
Click pe butonul Submit, apoi definim regula nr.2:
Rule index: 2
Application: DVR_data
Protocol: TCP
Start Port Number: 3777
End Port Number: 3777
Local Ip address: 192.168.1.108
Start Port Local: 3777
End Port Local: 3777
Click pe butonul Submit.

În secțiunea Advanced, Firewall, setați nivelul pe "Disable". Apoi restartați modemul pentru ca setările să devină active. În acest moment DVRul poate fi accesat prin Internet pe adresa de IP externă (ex: http://89.123.234.235:81), unde 89.123.234.235 este adresa de IP externă alocată de furnizorul de servicii Internet.

HUAWEI HG655b

Accesati adresa internă a modemului 192.168.1.1
Introduceti userul / parola de la modem (default: admin / admin)
În secțiunea Advanced → NAT → Port mapping click pe "new" și completați câmpurile următoare:
INTERFACE: WAN6_INTERNET_TR069_R_ATM1_0_35
Protocol: TCP
Remote Host: lăsați necompletat acest câmp
External Start Port: 81
External End Port: 81
Internal Host: 192.168.1.108
Internal Port: 81
Mapping Name: DVR_web
Dați click pe Submit, și apoi din nou pe "New" pentru a defini și regula de forward pentru portul de date:
INTERFACE: WAN6_INTERNET_TR069_R_ATM1_0_35
Protocol: TCP
Remote Host: lăsați necompletat acest câmp
External Start Port: 3777
External End Port: 3777
Internal Host: 192.168.1.108
Internal Port: 3777
Mapping Name: DVR_data
Din nou click pe Submit. La fel ca mai sus, intrați în secțiunea Advanced → Firewall și setați nivelul acestuia pe Disable, după care restartați modemul. În acest moment DVRul poate fi accesat din Internet pe adresa de ip externă (ex: http://89.123.234.235:81), unde 89.123.234.235 este adresa de IP externă alocată de furnizorul de Internet.

THOMSON SPEEDTOUCH

Modul de forward la SpeedTouch se bazează pe un concept ușor diferit decat celelalte echipamente, însă la bază este același lucru. Porturile de lucru vor fi definite ca "aplicații", apoi aceste aplicații vor fi atașate unor adrese de IP "server" din rețeaua internă. Astfel vom defini întâi aplicația ce conține porturile pentru DVR:

În Toolbox → Game & Application Sharing → Create a new Game or Application → Completați la Name: DVR → Manual Entry of Port Maps → Next. În acest punct veți completa următoarele valori:

Protocol: TCP
Port Range: introduceți valoarea 81 atât în casuța de sus cât și în cea de jos
Translate to: 81
Dați click pe butonul Add și apoi introduceți și următoarele valori:
Protocol: TCP
Port Range: introduceți valoarea 3777 atât în casuța de sus cât și în cea de jos
Translate to: 3777

Dați din nou click pe butonul Add. În acest moment aplicația denumită "DVR" face referire la portul 81 și portul 3777. Tot ce rămane de facut este să specificăm cărui dispozitiv din rețeaua internă aparține această aplicație. Vom face acest lucru dând clik pe link-ul "Assign a game or application to a local network device". Alegeți din lista disponibilă la "Game or Application" aplicația "DVR" iar la device selectați "User defined". În casuța de mai jos completați IP-ul DVRului (192.168.1.108) și dați click pe butonul "Add".

La fel ca mai sus, intrați în secțiunea Firewall și setați nivelul acestuia pe Disable, după care restartați modemul. În acest moment DVRul poate fi accesat din Internet pe adresa de IP externă (ex: http://89.123.234.235:81), unde 89.123.234.235 este adresa de ip externă alocată de furnizorul de Internet.

ATENȚIE! Nu intotdeauna echipamentele de tip router permit accesul din rețeaua locală la serviciile de tip server ale interfeței externe (cu alte cuvinte de pe un calculator ce are conexiunea la Internet de la router este posibil să nu puteți accesa adresa de IP externă: de exemplu http://89.123.234.235:81). Pentru a verifica corectitudinea forwardului este intotdeauna util să folosiți un calculator ce are ca sursă de Internet o altă locație (sau verificați utilizând http://www.canyouseeme.org/ )